České tenistky vedú vo finále Pohára federácie nad Srbskom už 2:0

04.11.2012 Celý región

Praha 3. novembra (TASR) - České tenistky sú blízko k obhajobe vlaňajšieho titulu v Pohári federácie. Vo finále svetovej skupiny v pražskej 02 aréne totiž vedú po úvodných dvojhrách nad Srbskom 2:0.

O druhý bod pre tím kapitána Petra Pálu sa na tvrdom povrchu novacrylic ultracushion postarala česká jednotka Petra Kvitová, ktorá si poradila so srbskou dvojkou Jelenou Jankovičovou za 80 minút v dvoch setoch 6:4 a 6:1.

Kvitová prehrávala v úvode zápasu 2:4, potom však získala deväť gemov v rade. "Na začiatku duelu som mala trochu problémy s dýchaním, v závere zápasu som zasa cítila únavu v nohách a bolela ma hlava. Želala som si, aby som to mala čím skôr za sebou. Jankovičová hrala v úvode prvého setu veľmi dobre, nerobila takmer žiadne chyby. Ja som nehrala dostatočne agresívne. Pomohol mi gem na 3:4, tam som sa chytila," povedala Kvitová.

V úvodnom singli zvíťazila Lucie Šafářová nad srbskou jednotkou Anou Ivanovičovou za 1:41 h v dvoch setoch 6:4 a 6:3. Pre Šafářovú to bol už štvrtý triumf v rade nad bývalou svetovou jednotkou. Za stavu 5:3 premenila česká ľavačka pri podaní Ivanovičovej po víťaznom forhende hneď prvý mečbal.

"Veľmi som túžila zvíťaziť a odčiniť dve vlaňajšie finálové prehry. Som šťastná, že pred fantastickým publikom sa mi to podarilo. Na začiatku zápasu sme boli obe nervózne, po troch gemoch však zo mňa opadlo napätie a v ďalšom priebehu zápasu mal môj výkon stúpajúcu tendenciu. Zisk prvého bodu je v Pohári federácie vždy veľmi dôležitý," povedala pre akreditované médiá Šafářová, ktorá upravila vzájomnú bilanciu s Ivanovičovou na 4:2.

Češky môžu spečatiť svoj finálový triumf už v úvodnej nedeľňajšej dvojhre, v ktorej o 11.00 nastúpia proti sebe tímové jednotky Kvitová a Ivanovičová, po nich by nich by sa mali predstaviť Šafářová s Jankovičovou. Do záverečnej štvorhry český kapitán Petr Pála predbežne nominoval pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, srbský kapitán Dejan Vraneš nahlásil dvojicu Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová.

Tenistky ČR vo vlaňajšom finále Fed Cupu zvíťazili v Moskve nad domácim Ruskom 3:2. Ide o prvý vzájomný súboj medzi Českom a Srbskom v samostatnej histórii oboch krajín. Za éry Česko-Slovenska v konfrontácii s bývalou Juhosláviou boli vo všetkých troch prípadoch úspešné hráčky ČSSR.

Finále Pohára federácie:
 
Česko - Srbsko 2:0 po prvom dni

Lucie Šafářová - Ana Ivanovičová 6:4, 6:3
Petra Kvitová - Jelena Jankovičová 6:4, 6:1

nedeľa 11.00: Kvitová - Ivanovičová
Šafářová - Jankovičová
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká - Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová
 

Vyberte región